Jos Verstappen word op 4 maart 1972 geboren.

Al op 8-jarige leeftijd kreeg hij het racevirus te pakken. Op de dag dat Jos zijn eerste heilige communie deed hoorde hij bij het verlaten van de kerk motorengeronk.

Samen met zijn vader ging hij kijken. Het bleek een kartrace te zijn die in het dorp georganiseerd werd. 

 

Vader en zoon waren meteen verkocht en het duurde dan ook niet lang voordat Jos voor het eerst zelf op een kart zat. Na twee jaar was Jos rijp (en oud genoeg) om wedstrijden te rijden.

 

De kartcarrière van Jos werd echt serieus in 1982 toen hij landelijke wedstrijden ging rijden. Het eerste succes kwam in 1984 toen het Nederlands kampioenschap voor junioren werd behaald. In 1986 haalde Jos opnieuw de Nederlandse titel. De grootste kart successen haalde Jos in 1989. Hij won dat jaar een groot aantal internationale races en bovendien twee Europese titels.

 

Aan het eind van 1991 maakte Jos de overstap van de karts naar de autosport. Na een test in een Formule Ford ging Jos rijden in de Formule Opel Lotus klasse voor Van Amersfoort Racing. Hij won direct het Benelux kampioenschap. In 1993 reed Jos in de Formule Atlantic en het Duits Formule 3 kampioenschap. Hij word direct kampioen in de Duitse Formule3 en wint op Zandvoort de Marlboro Masters. Dit bleef niet onopgemerkt en eind 1993 waren er officiële Formule 1 tests voor de teams Footwork en McLaren.

 

In 1994 maakt Jos deel uit van het Formule1 team van Benetton als derde en testcoureur naast Michael Schumacher en JJ Letho. Echter breekt JJ Letho tijdens een test zijn nekwervel en zo maakt Jos tijdens de GP van Brazilië zijn officiële Formule1 debuut. In totaal rijd Jos in 1994 10 races en wordt die in Hongarije en België derde.

 

In de jaren daarop is het wisselend succes en elk jaar was er onduidelijk of die het jaar erop wel Formule1 zou rijden. Na een paar races in 1995 voor Simtek en 2 volledige jaren in 1996 (Arrows) en 1997 (Tyrrell) zal Jos in 1998 niet aan het seizoen beginnen. In eerste instantie is er geen zitje bemachtigd voor 1998, maar halverwege het seizoen duikt Jos ineens op als vervanger van Jan Magnussen bij Stewart. In 1999 zal Jos geen races rijden in de Formule1 maar wordt die aangenomen als test en race coureur bij Honda, die na jaren weer in de Formule1 willen terug keren. Maar vanwege het plotselinge overlijden van teammanager en ontwerper Harvey Postlethwaite wordt helaas de stekker uit het project getrokken.

 

Voor de jaren 2000 en 2001 keert Jos terug in de Formule1 bij Arrows. Jos liet enkele mooie dingen zien maar echte resultaten bleven helaas uit.

In 2002 zat Jos opnieuw langs de kant, maar in 2003 zou Jos opnieuw terug keren, dit maar bij het Italiaanse en historische Minardi. 2003 zou het laatste jaar zijn van Jos in de Formule1.

In totaal stond hij 107 keer aan de start van een Grand Prix, tot op heden is dat nog steeds het record voor een Nederlandse coureur.

 

In 2005 werd Jos coureur bij Team Nederland in de A1GP, een autosport klasse voor landen. Hoogtepunt in dit seizoen was de eerste plaats in Zuid-Afrika.

 

Na enkele jaren van stil zitten komt Jos in 2008 uit voor het Le Mans LMP2 team van Van Merksteijn met een Porsche RS Spyder. Naast de Le Mans series rijd Jos samen met Jeroen Bleekemolen en Peter van Merksteijn ook de 24uur van Le Mans. Zowel de series als de 24uurs race worden gewonnen door het Nederlandse team.

 

In 2009 keert Jos terug naar Le Mans, dit maal in een LMP1 auto voor het team van Aston Martin Racing. Helaas worden ze in de 24uurs race slechts 13e.

 

Op wat demo's en invitatie races gaf Jos zijn eigen carrière daarna grotendeels op om zijn zoon Max verder te helpen om zijn race talent te ontwikkelen.

Inmiddels weten we waar dat allemaal naar toe toe heeft geleid.

 

 

 

Bron: www.verstappen.com / Wikipedia